Huize Vermeer

IN OOSTKAPELLE

ZEEUWSE DELICATESSEN

De Zeeuwse keuken is een combinatie van zilte en zoete smaken.

 

BOLUS

's Ochtends bij het ontbijt of de koffie hoort er een bolus bij. Als je het opgerolde deeg ziet, begrijp je de naam. De bolussen danken hun smaak aan kaneelpoeder. Dankzij het koloniale verleden raakten kaneel en andere exotische producten ingeburgerd. Jaarlijks wordt de Zeeuwse bakker gekozen die de lekkerste bolus maakt.

 

MOSSELEN

In vroegere tijd werd de mossel en oesterteelt gedaan op zogenaamde wilde banken.

Vanaf 1866 werd het ‘pachtsysteem’ uitgewerkt, wilde men in aanmerking komen voor een perceel, dan moest men op zijn minst een geschikt vaartuig bezitten. Het kweken van mosselen ging vrij eenvoudig. Men moest uiteraard over mosselzaad beschikken en dat was te vinden op zeeweringen en golfbrekers. De boten voeren ‘s winters naar de Waddenzee om daar mosselzaad op te halen waarna ze terug voeren naar hun perceel om het zaad uit te zaaien. Als ze groot genoeg waren werden de mosselen opgevist en werden ze naar de verwaterplaatsen gevaren waar de mosselen opgeslagen werden in hoop op verkoop. Ondertussen spoelde de mossel zich schoon van modder en zand. Belangrijke verkoopsteden waren Antwerpen, Leuven en Mechelen.

 

Tegenwoordig wordt het mosselzaad voornamelijk opgevist uit de Waddenzee, uitgezet in de Oosterschelde en daar groeit de mossel in 2 jaar tot consumptiemaat. Daarna koopt de mosselhandelaar de mosselen op de mosselveiling en worden deze met ultra moderne machines, ontbaard, gesorteerd, verpakt en daarna verkocht en getransporteerd naar de viswinkels en restaurants.

 

OESTERS

Yerseke is sinds 1870 het Zeeuwse middelpunt van de oestercultuur. De Oosterschelde met zijn brak water was perfect voor het kweken van oesters. Men gebruikte er dakpannen voor waarop de oesterzaadjes zich moesten vastzetten. Als je een oester eet proef je de zilte smaak van de zee.

Er zijn twee soorten oesters in de handel: de Zeeuwse wilde oester (creuse) en de Zeeuwse platte oester. Wilde oesters kun je zowel rauw als gegrild eten. Zeeuwse platte oesters hebben van nature zo’n perfecte smaak dat deze het beste rauw gegeten kan worden. Een oester zit  vol met voedingsstoffen. Oesters bevatten veel Omega-3 vetzuren en bijna geen cholesterol. Ze zijn een bron van vitaminen en bevatten veel mineralen.

Koel geserveerd met wat peper en citroensap, een echte delicatesse!

 

KREUKELS

Kreukels zijn donkergrijs/zwarte zeeslakjes en een doorzichtig geelbruin dekseltje. Ze zitten aan wieren, op schorren. Ze worden met de hand geraapt. Een traditioneel Zeeuws recept is kreukels met krentenbrood. Met een speld wurm je de kreukel uit zijn huisje. Daar prik je vervolgens een klein stukje krentenbrood aan en dan kun je genieten van de smaak!

 

KREEFT

De Oosterschelde kreeft is een bijzonder en uniek product uit de Oosterschelde. Een ware delicatesse! Mede door het zuivere water van de Oosterschelde. (Dit geldt voor alle schaal en schelpdieren uit de Oosterschelde.) De Oosterschelde kreeft mag gevangen worden in de periode van 1 april tot en met 15 juli. Te kleine exemplaren en vrouwtjes met eieren op het achterlijf worden teruggezet, voor later.  Ook worden er in Yerseke kreeften uit Canada geïmporteerd, levend gehouden in bassins met Oosterschelde water en ook verkocht aan de restaurants in Zeeland.

 

GROENTEN EN FRUIT

In de schorren groeien ook typische zilte Zeeuwse groenten als lamsoor en zeekraal. Heerlijk bij lamsvlees in het voorjaar. Langs de akkers fietsend ruikt u vaak de "juun", de uien. Steeds vaker komt ook de witte en de groene asperge uit de Zeeuwse grond.

 

Wie in de lente door de Zak van Zuid-Beveland rijdt als alles in de bloesem staat, weet dat er veel fruit geteeld wordt in Zeeland. Veel appels en peren, maar ook zwarte bessen, aardbeien, pruimen en kersen. En er zijn inmiddels verschillende wijnboeren in Zeeland omdat de grond geschikt blijkt voor de druiventeelt en er veel zonne-uren zijn.

 

Buiten de maaltijden om is een roomboterbabbelaar lekker voor tussendoor.

 

Voor de liefhebber staan er in Huize Vermeer kookboeken met Zeeuwse recepten. De vele streekproducten en -gerechten worden met liefde gekweekt en bereid. Een goed overzicht van producenten en winkels hiervoor vindt u op www.streekproducten.nl